Zakończył się I etap szkolenia w ramach projektu "Gotuj Lokalnie", który jest realizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej w Warszawie.
Formuła I etapu obejmowała szkolenie dla nauczycieli, którzy podczas dwóch dni zmagań, mieli okazję doskonalić swoja sztukę gotowania pod okiem profesjonalnych szefów kuchni z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Szkolenie, które odbyło się podczas Tarów EuroGastro, zakończyło się I Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym.
Nauczyciele w dwuosobowych zespołach przygotowywali dania główne, w których łączyli regionalne produkty z woj. podlaskiego, takie jak ser koryciński z tradycyjną polską wieprzowiną - a wszystko w nowoczesnym wydaniu. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Robert Sowa - szef kuchni i doświadczony restaurator, Jerzy Pasikowski - prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz Joseph Seeletso - szef kuchni i juror Top Chefa. Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. E. Gierczak reprezentowała nauczycielka Agnieszka Raducha.
Kolejnym krokiem będą warsztaty praktyczno-teoretyczne dla uczniów. Ostatnim etapem będzie ogólnopolski konkurs kulinarny na danie główne wykorzystujące produkty regionalne, w którym uczniowie powalczą o pięciodniowy kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.