Overcast Clouds

6°C

Kołobrzeg

23 kwietnia 2024    |    Imieniny: Jerzy, Wojciech
23 kwietnia 2024    
    Imieniny: Jerzy, Wojciech

Redakcja: tel. 500-166-222 poczta@miastokolobrzeg.pl

Portal Miasto Kołobrzeg FBPortal Miasto Kołobrzeg na YT

Regionalny Portal Informacyjny Miasta Kołobrzeg i okolic

reklama

reklama

kawa,kołobrzegDawid Łojewski i Piotr Warzocha zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu Kawowy Rekord Świata 2015. Ale żeby tam trafić, potrzebują pomocy.


W ostatnim etapie, z 20 najlepszych baristów z całej Polski zostanie wybranych 10, którzy trafią do zespołu bijącego rekord Guinnessa. Będzie to miało miejsce w Sopocie 29 sierpnia. Ale żeby tak się stało, niezbędne są głosy internautów na kołobrzeżan. Jedna osoba może głosować raz dziennie na stronie www.kawowyrekordswiata.pl/finalisci. Wystarczy wpisać swój e-mail, a następnie kliknąć w link, który zostanie przesłany na skrzynkę poczty elektronicznej.

Dawid Łojewski
Kawą zajmuję się zawodowo od jakiś 5 lat. Kawę pije już od dawna - bardzo dawna, ale tak naprawdę poznałem ją wraz z początkiem pracy w niesamowitej i pięknej „obrotowej” kawiarni Eleven Club w Kołobrzegu. W mojej kawiarni przygotowujemy kawy z ziaren jednej z największych palarni w Europie J.J. Darboven. Jestem przekonany, że każdy barman i każdy barista, który usłyszy tylko „ Darboven – Rumia”, ma przed sobą obraz wyjątkowej, energicznej, zarażającej optymizmem osoby – Darka Wasilewskiego. Moje pierwsze szkolenie zawodowe związane z kawą oraz procesem jej zaparzania i od razu trafiłem na człowieka, który wręcz zaraża pasją do pracy baristy. I te cuda, które wychodziły spod jego ręki, człowiek stoi jak w hipnozie przeciera oczy na widok tych rozetek, serduszek, tulipanów i kwiatków na kawie. Dziś,po kilku latach, również mogę powiedzieć, że jestem „młodym” baristą, który ciągle się uczy. Trafiłem nawet na światowa listę certyfikowanych baristów SCAE. Praca i jej organizacja pod presją czasu nie przysparza mi większych problemów, gdyż każdego dnia obsługuję w swojej kawiarni setki gości, a przyjemność z doznań podczas picia aromatycznej kawy dodatkowo potęgują wspaniałe widoki - panorama miasta i Bałtyk w całej swojej okazałości.
Zdaję sobie sprawę, że jeszcze jest wiele pracy i wyzwań przede mną. A jednym z takich największych bez wątpienia jest pobicie rekordu świata w ilości zaparzonego cappuccino w ciągu 5 godzin. O biciu rekordu przez pracowników Darboven wiem już od dawna, bo jest ono organizowane co dwa lata poczynając od roku 2009. W tym roku zaś jest szansa na to, aby trafić do ich zespołu i razem z wybranymi najlepszymi baristami w Polsce uczestniczyć w tym niesamowitym  wydarzeniu. Byłbym ogromnie dumny i zaszczycony gdybym dołączył do tak zacnego grona i wspólnymi siłami stawił czoła największemu wyzwaniu, jakie mnie dotąd spotkało. Trzymajcie kciuki.

Piotr Warzocha
Moja przygoda z Kawą rozpoczęła się w 2009 roku zaraz po ukończeniu szkolenia na temat produkcji, rodzajów i sposobów przyrządzania kaw. Pracując w barze miałem możliwość przyrządzania tak espresso czy cappuccino, jak również wykorzystywania espresso przy komponowaniu koktajli. Pozytywna opinia gości była dla mnie najlepszą oceną moich umiejętności. Dodatkowo, chcąc poszerzyć swoją wiedzę w tym temacie, jak również umiejętności, ukończyłem również seminarium na temat dekorowania kaw Latte Art. Uczestnictwo w pobijaniu kawowego rekordu świata byłoby dla mnie ogromnym wyróżnieniem, a zarazem możliwością sprawdzenia swoich umiejętności w gronie profesjonalistów przy tak ogromnym wyzwaniu.

 

kawa,kołobrzeg

kawa,kołobrzeg

kawa,kołobrzeg

reklama

reklama

Dodaj komentarz

UWAGA!
Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Publikowanie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt poczta@miastokolobrzeg.pl. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane.

Komentarze zostaną opublikowane po akceptacji przez moderatora.

Zgody wymagane prawem - potwierdź aby wysłać komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież

Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo AMBERPRESS z siedzibą w Kołobrzegu przy ul. Zaplecznej 9B/6 78-100 Kołobrzeg, o numerze NIP: 671-161-39-93. z którym możesz skontaktować się osobiście pod numerem telefonu 500-166-222 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej wysyłając wiadomość mailową na adres poczta@miastokolobrzeg.pl Jednocześnie informujemy że zgodnie z rozporządzeniem o ochronie danych osobowych przysługuje ci prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania w zakresie wynikającym z obowiązującego prawa.

reklama