Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno Hotelarskich wygrali w konkursie kulinarnym, który miał miejsce podczas warsztatów gastronomicznych na temat produktów regionalnych.
Pomysłodawcą i organizatorem warsztatów, konkursu była Agencja Rynku Rolnego w Szczecinie. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z 5 szkół województwa zachodniopomorskiego zmierzyli się z trudnym przeciwnikiem, jaki był Black Box (wielka niewiadoma). Uczestnicy nie wiedząc wcześniej, jakie produkty będą mieli do wykorzystania podczas zmagań, świetnie sobie poradzili z wyzwaniem. Obowiązkowymi surowcami, jakie mieli wykorzystać do przygotowania dania zasadniczego oraz deseru były: sandacz, miód i owoce. Oceniana była także wiedza i znajomość produktów regionalnych Pomorza Zachodniego – każda z drużyn miała za zadanie przygotować prezentację multimedialną.
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych reprezentujący ZSE-H: Tomasz Haczkowski kl. III a, Adrian Śledź kl. II b oraz Kamil Niemierzycki kl. II b, przygotowali: Sandacza saute aromatyzowanego lionką na dzikim ryżu w towarzystwie karmelizowanej gruszki i chipsem z jarmużu oraz kremowy sernik z ganachem czekoladowym, musem jabłkowym i glazurowaną śliwką, czym podbili serca jury zajmując I miejsce.
UWAGA!
Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Publikowanie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt poczta@miastokolobrzeg.pl. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane.
Komentarze zostaną opublikowane po akceptacji przez moderatora.